Λιμενάρια Ήθη Έθιμα

Ήθη Έθιμα

Του Γάμου
Η εβδομάδα του γάμου αρχίζει με το πλύσιμο της προίκας. Κοπέλες, Φιλενάδες της νύφης, με έκδηλη χαρά και ενθουσιασμό πλένουν μέσα σε σκάφες, στη σειρά, την ασπρική τα λευκά ρούχα της προίκας.
Η μάνα της νύφης προσφέρει γλυκά και ασημώνει τις σκάφες ρίχνοντας νομίσματα.
Σε λίγο θα έρθουν η συμπεθέρα και άλλοι συγγενείς. Όλοι θα ασημωθούν και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα μοιρασθούν οι κοπέλες που έπλυναν την προίκα. Μετά το ξέβγαλμα, θα δέσουν σχοινιά στο δρόμο και θα την απλώσουν για να φανεί η προκοπή της νύφης. Όλα θα τα μαζέψουν πριν τη δύση του ήλιου.
Την Τετάρτη οι γυναίκες σιδερώνουν την προίκα. Βάζουν πρώτα καλά διπλωμένα μέσα στα πανέρια τα ωραία ασπροκεντημένα  ή τα στολίζουν στους τοίχους του σπιτιού και έπειτα όλα τα μάλλινα του αργαλειού τα βάζουν το ένα πάνω στο άλλο φτιάχνοντας τη ρυχουθιά.
Η Θασίτικη προίκα ήταν ένα αυθεντικό έργο λαϊκής τέχνης. Μέχρι την Παρασκευή, θα έρχονται οι συγγενείς κι οι φίλοι να δουν την προίκα, να ρίξουν ρύζι, να την ασημώσουν. Μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, έρχονται στο σπίτι της νύφης ο γαμπρός και ο κουμπάρος με βιολιά και λαγούτα για να πάρουν την προίκα.
Η πομπή της προίκας ξεκινά για το σπίτι του γαμπρού με επικεφαλής τους λαϊκούς οργανοπαίκτες, το γαμπρό και το κουμπάρο. Φθάνοντας η πομπή στο σπίτι του γαμπρού, ξεφορτώνεται η προίκα στη αυλή. Χορεύουν και λένε πρώτο το τραγούδι « Ούλα είναι πουλάκια ζυγά- ζυγά ». Μετά από το γλέντι ανεβάζουν την προίκα στο σπίτι του γαμπρού.
Την Κυριακή στο σπίτι της νύφης και του γαμπρού γίνεται πανηγύρι. Από νωρίς έρχονται φίλες της νύφης για να την ντύσουν και να τη στολίσουν με τραγούδια. Ανάλογα γίνεται και το ντύσιμο του γαμπρού. Αφού το ξυρίσει ο κουρέας με συνοδεία τραγουδιών και το ντύσουν οι φίλοι του, ξεκινούσε με τη συνοδεία για το σπίτι του κουμπάρου. Η πομπή με το γαμπρό και τον κουμπάρο ξεκινά για το σπίτι της νύφης. Η μάνα και οι άλλες γυναίκες τη συμβουλεύουν ξεπροβοδίζοντας την, ενώ οι φιλενάδες της την κρύβουν και δε τη παραδίδουν στο γαμπρό, αν αυτός δεν τις τάξει* χρήματα ή συνήθως ένα καλό « τραπέζι ». Μετά τη τελετή όλοι μαζί ξεκινούν για το σπίτι του γαμπρού. Στο σπίτι του περιμένει η μάνα του γαμπρού που έχει φύγει πρώτη για την εκκλησία. Όταν πλησιάσουν, πηγαίνει μέσα παίρνει το δίσκο με υο γλυκό και περιμένει να υποδεχτεί τη νύφη. Τώρα αρχίζει το γλέντι που συνεχίζεται μέχρι τα ξημερώματα.              

Της Απόκριας

Για βρεξ΄ Απρίλημ 
Είναι χορός με θρησκευτικό περιεχόμενο του Διονυσιακού κύκλου τελετουργικός, θρησκευτικός. Η θρησκευτικότητα του έγκειται στη μορφή που έχει και που σχετίζεται με τον κυκλικό χαρακτήρα της ζωής, αντίληψη που σχηματίσθηκε στον άνθρωπο από τότε που ανακάλυψε τη γεωργία: σπορά, βλάστηση, ξεπέταγμα στο φως της ημέρας.
Η γιορτή γίνεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα μετά τη λιτάνευση των εικόνων γύρω από το χωριό. Τότε όλοι οι χωριανοί μαζεύονται στο γέρο πλάτανο και πιάνονται οι γεροντότεροι στο γύρο, ενώ οι επίτροποι κερνούν τα πατροπαράδοτα: λουκούμια και ντόπιο τσίπουρο. Η κορυφαία του χορού που είναι πάντα γυναίκα, συμβολισμός κι αυτός της γονιμότητας και της ζωής, τραγουδά το έντονα θρησκευτικά χρωματισμένο τραγούδι από τα αρχαία χρόνια κι ο χορός επαναλαμβάνει. Στην αρχή κάθε στροφής τα χέρια υψώνονται επικαλεστικά προς  τα πάνω σχηματίζοντας οξεία γωνία κι ορμητικά κατεβαίνουν προς τα κάτω.