Μη χάσετε Εκκλησίες

Εκκλησίες

image

image

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου
Η εκκλησία του αγίου Αθανασίου είναι από τις αρχαιότερες της Θάσου και σώζεται σε πολύ κατάσταση μέχρι και σήμερα. Οι πληροφορίες που έχουμε για την εκκλησία αυτή είναι ελάχιστες, καθώς οι περιηγητές του 19ου  αιώνα (Σχοινάς 1887, Conze 1860) κάνουν μόνο απλή αναφορά. Επιπλέον, η Θάσος υπαγόταν στη Μητρόπολη Μαρωνείας, τα αρχεία της οποίας έχουν καταστραφεί.
Σύμφωνα με την εντοιχισμένη κτητορική επιγραφή, η εκκλησία πήρε τη σημερινή της μορφή το έτος 1804, μετά από σχετικά άδεια ανακατασκευής όλων των  εκκλησιών, που είχε δώσει ο Σουλτάνος, κατά την περίοδο εκείνη. Η παράδοση λέει ότι, επειδή έπρεπε να κτιστεί μέσα σε σαράντα ημέρες, συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή όλοι οι κάτοικοι, κουβαλώντας πέτρες από το μισογκρεμισμένο τείχος που περίβαλε το χωριό.  Μάλιστα στο νότιο τμήμα της είναι εντοιχισμένη, ανάποδα, επιγραφή με το οικόσημο του Γενουατικού οίκου των Γατελούζων, που είχαν την επικυριαρχία του χωριού μετά το 1420.
Η εκκλησία μαζί με το σχολείο είναι περιτοιχισμένη με ψηλό πέτρινο τοίχο και δύο εισόδους, ενώ στα ανατολικά του συγκροτήματος υπάρχει χώρος πλατείας για κοινωνικές εκδηλώσεις. Έχει εξωτερικές διαστάσεις 18,63 Χ 12,08, είναι τρίκλιτη βασιλική και ακολουθεί την τυπική θασίτικη ναοδομική. Λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους, τα εξωτερικά ύψη των τοίχων διαφέρουν (ελάχιστο 2,7μ. και μέγιστό 5,3μ.), ενώ το πάχος τους είναι 75 εκατοστά. Ο γυναικωνίτης βρίσκεται στον όροφο του δυτικού τμήματος σχηματίζοντας ένα εγκάρσιο κλίτος, που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες θασίτικες εκκλησίες. Το ξύλινο τέμπλο του Ιερού Βήματος είναι χωρισμένο και ζωγραφισμένο σε πέντε οριζόντιες ζώνες, ενώ η διακόσμηση φέρει πολλά στοιχεία λαϊκής τεχνοτροπίας και ζωηρά χρώματα.
Σήμερα, στην εκκλησία τελείται Θεία Λειτουργία το τελευταίο Σάββατο του κάθε μήνα, ενώ οι Λιμεναριώτες ανεβαίνουν σύσσωμοι στο Κάστρο, για να γιορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου, καθιερώνοντας ένα έθιμο, που θα μπορούσε να ονομαστεί: «όλο το χωριό μια οικογένεια». Το έθιμο είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και πολύ γνωστό εκτός των θασιακών συνόρων. Οι επισκέπτες φιλοξενούνται στα  σπίτια του χωριού και σε παρέες, γυρνούν από σπίτι σε σπίτι πίνοντας και τραγουδώντας για τη χάρη του Αγίου. Γίνονται όλοι μια μεγάλη οικογένεια.


Χαλκιάς Γεώργιος

Τα Καλύβια των Λιμεναρίων έχουν την Εκκλησία του Αϊ – Γιώργη
Εκεί βρίσκονται εντοιχισμένα δυο ωραιότατα νεκρικά επιτύμβια, που πριν μερικά χρόνια σωζόταν καθαρά οι επιγραφές και οι μορφές που απεικονιζόταν. Πριν 20 περίπου χρόνια βρέθηκαν στη ΝΔ πλευρά του κομμάτια από κίονες δωρικού μάλλον ρυθμού, που παράδοξα σώζεται μόνο ένα περίβολο της Εκκλησίας. Θα μπορούσε λοιπόν κανένας να βγάλει ως συμπέρασμα ότι η εκκλησία του  Αϊ – Γιώργη βρίσκεται κτισμένη ή σε αρχαίο ναό η σε άλλο οίκημα.   

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Λιμενάρια Θάσου, 64002 Θάσος
Email: info@limenaria.gr